FacebookTwitterDiggStumbleuponGoogle BookmarksRedditTechnoratiLinkedin

Quirky data in H2 Splitting Cell

on .

From Ryan Hunt:

After a couple months of near zero blog entries from the HUG labs, it probably seemed like we weren't doing any experiments.  ... And, we weren't.  We shifted our focus for a while on building some domestic water reprocessing equipment for Paul's house.  But, we took advantage of a lull in that project this week, and fired up the H2 Splitting cell.  This morning we noticed a fairly regular tick in the resistance, the temperatures, and the pressures.  Check it out below:



Data available at: data.hugnetlab.com under test FC0408 - LENR Cam: Hydrogen Splitting

Full lab notes in our Evernote lab notebook.

The key feature is a very stable, periodic tick where the resistance rises, the wire temp rises and the pressure rises, while the thermocouples wrapped in platinum and silver both fall.

Over the last 3 days, the oscillations have stopped for a while and then restarted.  The pressure, though, is more noisy when the oscillations in the temperature are not present.  

Meanwhile, there is minor oscillation in the resistance that looks like a sawtooth wave if you zoom in close during the early part of this test where the resistance is generally falling.


We are not sure what to make of all this.  What is going on in there?  Eyeballs and ideas would be welcome on this mystery.  


+1 #27 Ryan Hunt 2014-05-01 14:49
Ecco, we have been completely ignoring it while we work on the new powder cells. We were in that room, so we might have inadvertently affected it, but we did nothing intentional or noticeable to it.
We still have the possibility of writing a script to time sample the gamma file, but other than that long shot, we ran out of ideas about how to test to see if it was something convection related vs something else.
+1 #26 Ecco 2014-05-01 14:28
@MFMP: yesterday at about 16:45 UTC the oscillating pattern greatly decreased in amplitude and stopped completely at 21:15 UTC. Did you find the cause for that in the end or did it change behavior by itself?

+1 #25 Ecco 2014-03-29 13:34
Due to the usual problems with the Evernote app stopping receiving notebook updates after a while and fooling me into thinking that nothing was going on, I switched to the clunky Evernote web interface.

I see you're currently attempting a 1W step down experiment. Interestingly, it seems that temperatures are getting noisier as power gets decreased. I would have expected the opposite happening.

It's still hard to figure out what's going on exactly, though. I didn't initially realize there's a cooling water jacket in this cell, so it might be an idea to switch it off and empty it completely from water for a few hours to make sure it's not causing side effects (since temporarily stopping the water flow alone seems to affect significantly cell behavior as you tested yesterday).
+1 #24 Ecco 2014-03-20 19:03
I just came to realize that the weird spikes in active wire resistance are so tiny that the power supply is barely reacting to them, if even at all, to keep input power constant.

On the other hand, such tiny changes are causing internal temperature sensors to apparently react significantly, although I understand that temperature alone can't tell the entire story.

I tried plotting a short section using "history" 1 Hz data:


Top chart: Cu (red), Pt (green) temperature
Middle: Active wire temperature
Bottom: Active wire resistance

The vertical red lines are aligned to peaks in active wire temperature.
+1 #23 Ryan Hunt 2014-03-18 19:23
Fixed the evernote image.
+1 #22 Ecco 2014-03-18 19:13
I see a related update in the Evernote logbook, but the attached image isn't loading either from the Evernote web interface or from the official application.
+1 #21 Malachi Heder 2014-03-18 16:34
@ All

I did some more playing with the cell this morning. I detached the power supply from the cell and used a power resistor to test our control software. It works fine on a resistor. We may have a loose connection or short somewhere in the cell.

Currently the cell is not powered and we will decide what to do.

We are going to open up the cell to rule out any shorts or loose connections. The test will not be collecting while the cell is unhooked.
+1 #20 Ryan Hunt 2014-03-17 22:33
It appears that the cell has 3 modes it has operated under during the last week. The write up is int he lab notebook entry for today.
+1 #19 Malachi Heder 2014-03-17 22:23
@ all

I changed a control parameter and reset the controller board. I will allow the cell to cool and then I will turn it back to 46 watts. I notice that the power was controlling poorly before and that is what prompted me to look into the settings, where I found a small issue.
+1 #18 Malachi Heder 2014-03-17 21:06
@ Ecco

They should be now every 1-2 seconds. I found that the system was trying to read a board that was no longer attached, that was slowing everything down.

Add comment

Here is your generous contributions so far towards our $500,000 target, thanks everyone! : $45,020   Please Donate
See the current state of our booked costs here